Professioneel profiel

Professioneel profiel

Maarten’s motto is “Elke patiënt telt”. Terwijl de kranten vol stonden over conflicten in andere ziekenhuizen met de patiënt als slachtoffer, wist ziekenhuisbestuurder Maarten samen met specialisten te blijven koersen op excellente zorg voor iedere patiënt. Ook in het vierde ziekenhuis resulteerde Maarten’s natuurlijke aanpak in een succesvol bondgenootschap van professionals ten dienste van de patiënt. Hoe weet hij te voorkomen dat interne spanningen en conflicten de resultaten negatief beïnvloeden?

Maarten hanteert een natuurlijke visie op de biologische functie van spanning en conflict en de neuro-psychologische achtergrond. Gedragsbiologisch onderzoek toont aan dat bij chimpansees het optreden van spanning of conflicten de positieve signaalfunctie heeft dat er sprake is van disbalans in de groep. Het functioneren van de groep is in gevaar. Daarom is het voor zowel de leider als de groep essentieel om adequaat te reageren op deze signalen mede om escalaties te voorkomen. Helaas is de manier waarop wij mensen omgaan met spanning en conflict meestal niet meer effectief en constructief.

Wij hebben een natuurlijke neiging de signalen te vermijden en negeren met alle kwalijke gevolgen van dien. Zeker als wij werken in een complexe omgeving zoals een ziekenhuis. Spanning en conflicten binnen organisaties hoeven echter geen belemmering te vormen voor goede prestaties. Teams kunnen zelf leren spanning en conflict te hanteren met Maarten’s aanpak Natuurlijke Conflictregulatie .

Maarten heeft zijn aanpak Natuurlijke Conflictregulatie als model wetenschappelijk onderbouwd en drie praktisch uitvoerbare vormen gegeven. Ten eerste voor bestuurders het ‘soft-signals’ systeem voor conflict- en spanningsregulatie. Ten tweede de serie workshops conflict en spanningsregulatie voor teams. Ten derde een onmiddellijke interventie ter regulering voor bestaande conflicten om escalatie te voorkomen.

Naast deze specialisatie in conflict en spanningsregulatie , weet Maarten als medicus, psycholoog en ervaren zorgbestuurder; inhoud, organisatie, strategie en mensen te verbinden bij meer algemene interim opdrachten. Sinds 2011 is hij actief als zelfstandig bestuurder/adviseur in de zorg. Met zijn ondersteuning plukt u de vruchten van zijn grondige inhoudelijke en bedrijfsmatige ervaring als bestuurder en leider van geslaagde veranderingsprocessen. Maarten zal nuchter en met humor uw organisatie en teams naar een hoger niveau loodsen qua kwaliteit, service gerichtheid en rendement

Als gevolg van Maarten’s onderzoek en ervaring in de natuurlijke aanpak van conflicten en spanningen, kwamen verzoeken voor coaching in leiderschap. Zo bevat Maarten’s portefeuille momenteel drie segmenten: natuurlijke spanning en conflictregulatie, interim verbindend leiderschap en leiderschapscoaching.

 


 

Maarten Imkamp is een bedreven bestuurder van hoogcomplexe, professionele zorgorganisaties (omzet € 50 – 250 miljoen; werknemers 750 –3000). Succesvolle resultaten liggen op het gebied van visie & strategieontwikkeling, resultaatverbetering qua rendement, service en kwaliteit/veiligheid. Innovatie van diensten en cultuurveranderingen zijn hiermee sterk verweven.

Hij staat bekend als een verbindend leider die beweging creëert richting doel: doortastend op inhoud; tactvol op relatie.

Imkamp neemt de professionals succesvol mee in de visie en de organisatiestrategie. Hij laat mensen nieuwe wegen exploreren om tot oplossingen te komen. Ook ingeval van botsende belangen en conflicten weet hij ruimte en vooruitgang te creëren. Imkamp is gespecialiseerd in de regulatie van conflicten die in een hoogcomplexe organisatie kunnen optreden. Zijn aanpak van conflictregulatie blijkt het conflictoplossend vermogen van groepen en organisaties structureel te verhogen. Een open en professionele aanspreekcultuur wordt hierdoor bevorderd.

 

Genoemde persoonlijke eigenschappen

  • Innovatief, kwaliteit gericht, ontwikkel gericht, aimabel, mensgericht (referentie toezichthouder)
  • Zeer goed afgewogen oordeelsvorming, gewetensvolle uitvoering en koersvastheid (referentie collega)
  • Bruggenbouwer
  • Hard op inhoud, tactvol op relatie
  • Houd rug recht
  • Bereikt commitment (mensen mee krijgen voor idee)
  • Hoog analytisch vermogen, tot de kern komen

Professionele basis

  • Geneeskunde (doctoraal Rijks Universiteit Groningen)), en  Psychologie (doctoraal Rijks Universiteit Groningen)
  • Postdoctoraal Sociale Geneeskunde,en master Coaching (Neuro Linguïstisch Programeren; NLP)
  • Senior executives programm van Institute for Management Development (IMD), Lausanne

Bekijk het volledige Curriculum Vitae van Maarten Imkamp.